Alles wat je moet weten over CFD

CFD INFO

Met een CFD kan je profiteren van een koersstijging of -daling. Maar er zitten ook risico’s aan. Op CFD Info krijg je alle informatie die je nodig hebt.

Ontvang de CFD Info whitepaper gratis

jongeren-beleggen

Beleggen voor jongeren

Wil jij ook graag rijk worden? Zodat jij alles kan doen wat op jouw bucketlist staat? Maar weet je nog niet goed hoe jij al dat geld bij elkaar gaat sparen?

Het huidige schoolsysteem helpt ook nog niet echt bij het inzicht krijgen in hoe je geld kan verdienen. Het schoolsysteem gaat over regels volgen en jezelf klaar maken voor de arbeidsmarkt. Vaak wordt er maar weinig tijd besteed aan financiële educatie. En dat is wat jou uiteindelijk gaat helpen bij het voltooien van jouw bucketlist!

Wij vertellen je meer over hoe jij geld kan beleggen en we geven je tips hoe jij dit het beste kan doen. Lees snel verder!

Waarom als jongere beleggen?

We leven in een consumptiemaatschappij, hierdoor is het algemene doel om nu geld uit te geven en niet te investeren voor later. Daarom denken veel jongeren er niet aan om hun geld te investeren. Zelfs met spaargeld is het moeilijk om later grote uitgaven te doen, omdat dit spaargeld gewoon weg minder waard wordt. Hierdoor zal het altijd nodig zijn een lening aan te vragen om veel geld te hebben voor grote uitgaven als studie. 

Als student ben je meestal ook (financieel) afhankelijk van je ouders. Hier en daar op vakantie werken of klussen geven geeft mensen meestal niet veel vrijheid om te investeren. De nieuwste smartphones, nieuwe computers of de laatste trends in de mode-industrie krijgen vaak prioriteit. 

In principe is dit niet echt een probleem, en je moet natuurlijk jong kunnen zijn, maar bewust maken van je financiële situatie is nooit erg. Pas als jongeren het werkveld betreden, beseffen ze dat geld sparen en een deel van hun salaris investeren een goede zaak is. Het is nooit te laat om geld te investeren, maar waarom zou je tot later wachten?

Hoe eerder jongeren gaan sparen en beleggen, hoe sneller ze kunnen profiteren van samengestelde rente. Investeren van 1.000 vandaag, met een gemiddeld rendement van 8%, levert in 40 jaar bijna 22.000 euro op. Het kost tijd om goede financiële gewoonten op te bouwen, en hoe eerder je begint, hoe gemakkelijker het zal zijn voor veel geluk in uw leven. 

Daarnaast heb je je hele leven de juiste gewoontes, of je nu een laag inkomen of een hoog inkomen hebt. Voor de laatste maken jouw gewoonten meestal een verschil tussen rijk worden en niet rijk worden.

Hoe kan je investeren?

Beleggingen met een laag risico, zoals spaarrekeningen, leveren nauwelijks rendement op. Een mogelijkheid is om met hulp van ouders een spaarplan te openen en regelmatig in ETF’s of certificaten te beleggen. Het gemiddelde jaarlijkse rendement is dus ongeveer 6%. 

Andere vormen van beleggen staan meestal alleen open voor beleggers ouder dan 18 jaar, dus minderjarigen kunnen er geen gebruik van maken. Een mogelijke strategie is om dit geld op je spaarrekening te houden tot je 18 jaar bent. Hoewel inflatie onvermijdelijk is, is het een betere optie dan geld op je lopende rekening te houden. 

Vanaf de leeftijd van 18 jaar moeten spaargelden op de juiste manier worden toegewezen aan verschillende activaklassen om echt positieve rendementen te genereren. De tweede methode is om te investeren in P2P-krediet. Hier leen je in ruil voor rente geld uit aan een bedrijf of project. Dit geeft een gemiddeld rendement van 12%.

Schoolprogramma

Er zijn verschillende lesprogramma’s die geïntegreerd kunnen worden in het schoolprogramma van basisscholen en middelbare scholen. Daarnaast is het mogelijk om een eenmalige cursus te geven als keuzevak of een training op een toekomstdag. 

Er zijn verschillende scholen jou voorgegaan die een cursus beleggen hebben aangeboden aan haar scholieren. Een van deze scholen is SvPO, een innovatieve school met oog voor de toekomst. School voor Persoonlijk Onderwijs is een fijne school met kleinere klassen. Daarnaast maken ze ruimte vrij voor cursussen als beleggen. 

jongeren-beleggen