Beleggen met een hefboom

Als je investeert in aandelen dan heb je welllicht wel eens van een hefboom gehoord. Een hefboom wordt ook wel eens een leverage genoemd. Door dat je gebruik maakt van een hefboom, kan je met een klein bedrag een grote investering doen. Hierdoor kan je als starter in de beleggingswereld direct serieus geld verdienen.

Wat is een hefboom?

Een hefboom, is een vermenigvuldiging van je inleg in de markt door je broker. Je broker is de tussenpersoon waarmee je handelt. Tegenwoordig gebeurt dit vaak online. Een voorbeeld van een van de bekendste brokers in Nederland is De Giro. Ook hebben alle grote banken in Nederland een brokersonderdeel.

Stel voor; jij investeert geld om een aandeel te kopen. Dan kan jouw broker deze inleg vermenigvuldigen met een bepaalde factor. Dit noemen we de multiplier. Op deze manier heeft jouw investering dus een grotere impact op de markt. Op deze manier kan je de winst van hetgeen dat je hebt gekocht, met de multiplier vermenigvuldigen. Een multiplier wordt altijd getoond als 1:X, waarin X voor de multiplier staat.

Voordelen hefboom

Met het gebruik van een hefboom zitten een aantal voordelen verbonden. Als eerste kan je beginnen met een laag startkapitaal. Dit komt door de multiplier. Hierdoor heb je minder geld nodig om met impact te kunnen beleggen. Wanneer je met €100,- in aandelen wilt gaan beleggen, is je verwachte rendement €4,- na een jaar. Als je een hefboom van 10 toepast, dan kom je op een gemiddeld rendement van €40,- per jaar. Dat is al meer de moeite waard.

Door de hefboom kan je ook profiteren van kleinere verschillen in de markt. Door je multiplier zal een kleine stijging in koers of waarde een groter effect hebben. Het gevolg hiervan is dat je een groter potentieel rendement hebt.

Nadelen hefboom

Die zelfde grotere potentiële winsten, zorgen direct voor het eerste grote nadeel van een CFD. Dit is namelijk dat je ook kans hebt op een hoger potentieel verlies. Dit is ook gelijk het enige nadeel van een hefboom, maar daardoor zeker niet te onderschatten.

Voorbeeld hefboom

We kunnen het beste uitleggen hoe een hefboom werkt door middel van een voorbeeld. Op deze manier krijg je snel inzichtelijk hoe een hefboom je winst en verlies snel kunnen doen laten groeien. Stel voor; je hebt €500,- aan middelen beschikbaar om te gaan beleggen. Je wilt een aandeel van bedrijf X kopen, die momenteel €10,- per stuk zijn. Bij het traditioneel beleggen kan je 50 aandelen kopen, waardoor je positie waarde dus €500,- is.

Bij CFD beleggen kan je gebruik maken van een hefboom. Laten we in dit voorbeeld uitgaan van een voorzichtige hefboom van 1:10. Dit betekent dat je positiewaarde in totaal €5.000,- wordt. Met deze positiewaarde kan je dus een stuk meer aandelen kopen. Namelijk 500.

Nu gaan we het voorbeeld in de praktijk brengen. Stel voor dat de koerst van het aandeel van bedrijf met 5% stijgt. Dan is je winst per aandeel €0,50. Met traditioneel beleggen zou dit dus betekenen dat je een winst behaald van €20,-. Namelijk 50 aandelen keer €0,50. Wanneer je aan CFD beleggen doet betekent dit een winst van €250,-.

Uiteraard werkt dit ook de andere kant op. Dus stel voor het aandeel daalt met 5%, dan ben je direct 50% van je investering kwijt.

Hefboomeffect formule -
Hefboom

Bepalen van je hefboom

Je hefboom wordt eigenlijk automatisch bepaald. Als jij een bedrag van €500,- op je account stort en je voor €10.000,- aan aandelen koopt, dan maak je gebruik van een hefboom van 1:20. Het is wel belangrijk om te zorgen dat je hefboom niet te groot wordt. Wanneer je aandeel of belegging met een klein percentage daalt en je komt aan je bestedingslimiet, dan wordt er automatisch gebruik gemaakt van een Margin call. Je positie wordt dan gesloten. Dan ben je ook direct al je inzet kwijt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *