Wat is een CFD?


Allereerst is het van belang om te weten waar de afkorting CFD voor staat. CFD staat oor Contract For Difference. In de kern is een CFD een derivaat. Met een derivaat krijg je al koper het recht om iets, ja, zo breed is het, voor een bepaalde koers te kopen of verkopen. Dit geldt voor bijvoorbeeld aandelen, maar kan ook gelden voor grondstoffen. Belangrijk detail is dat je het daadwerkelijke instrument hierbij nooit echt in bezit hebt. Wanneer je handelt in CFD’s dan ga je er mee akkoord om het verschil in waarde tussen het moment van openen en sluiten van een contract, uit te wisselen.

Hoe werkt handelen in CFD’s precies?

Om te weten hoe het handelen in CFD’s precies werkt is het

Voordelen CFD

Omdat je de daadwerkelijke onderliggende instrumenten niet in bezit hebt, kan je dus profiteren van zowel stijgende en dalende koersen. Wanneer je dus voorziet dat de koers van een bedrijf onderuit zal gaan, kan je hier dus ook op speculeren. Dit is een voordeel ten opzichte van het handelen in bijvoorbeeld aandelen, waar je verlies maakt zodra de koers daalt.

Daarbij kan je gebruik maken van het hefboomeffect. Door het hefboom effect kan je met een relatief kleine inleg, veel geld verdienen. Hierbij dient wel direct te kanttekening gemaakt worden dat dit ook de tegengestelde richting op werken. Je kan dus ook snel geld verliezen met het handelen in CFD’s.

Hefboomeffect

Het handelen in CFD’s is vergelijkbaar met normaal beleggen. Daarom is het eenvoudig om in te stappen. Tevens zijn er een aantal platforms beschikbaar waar je het beleggen in CFD’s gratis kan proberen. Zo kom je achter de kracht en het gevaar van een hefboomeffect zonder dat het je geld kost.

Daarbij kan je met een CFD nooit meer geld verliezen dan dat er op je beleggingsrekening staat. Zodra er geen geld meer op je beleggingsrekening staat, dan stop je automatisch. Let wel op het geld dat op je beleggingsrekening staat helemaal gebruikt kan worden.

Veilig handelen in CFD’s

Zoals al eerder besproken kan het hefboom effect zowel positief, maar ook negatief uitpakken. Winsten worden snel groot, maar de verliezen worden ook snel groter. Allereerst is het van belang om voordat je begint met CFD’s te handelen je in ieder geval bewust bent van de risico’s die hier aan zitten. Er zijn twee gouden regels te benoemen die ervoor zorgen dat de risico’s zo veel mogelijk beperkt worden. Deze zijn:

  • Handel met CFD’s alleen maar in geld dat je daadwerkelijk kan missen. Dit geldt eigenlijk voor al je beleggingen, maar is voor handelen in CFD’s nog belangrijker. Het handelen in aandelen brengt minder risico’s met zich mee. De kans dat je al je geld verliest is minimaal. Dit is bij CFD’s anders.
  • Om te zorgen dat je niet in een klap al je geld verliest is het slim om met stops en limieten te gaan werken. Dit voorkomt dat je constant de koersen van je CFD’s in de gaten moet houden. Wanneer je limieten en stops hebt ingebouwd beperk je het maximale verlies.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *